Техниката за подслушване купена с пари по програма „Шенген“

Техниката за подслушване купена с пари по програма „Шенген“
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Mинистерството на финансите (МФ) е закупило през февруари 2010 г. мобилна подслушвателна техника за МВР, като финансирането е с пари по програма „Шенген“. Стойността на поръчката е за близо 1.5 млн. лв., съобщи в. „Сега“.

Тази техника дава възможност да се подслушват както входящи, така и изходящи разговори и кратки съобщения и предоставя реалните идентификационни данни на целта.

Главният секретар на МВР Калин Георгиев отрече преди два дни в две поредни интервюта, че техниката позволява записване на глас. Заради разминаванията на първоначалните му показания и изявленията пред медиите, Георгиев беше извикан за повторен разпит от прокуратурата.

Главния прокурор Сотир Цацаров заяви в понеделник, че  две трети от сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев е потвърден. По този повод бяха образувани четири досъдебни производства срещу трима бивши и настоящи директори в Специализираната дирекция за оперативни технически операции (СДОТО) и един служител в нея. Цацаров увери, че разследването продължава и работата на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов също ще бъде проверена.

Проверката показа още редица нарушения с ежедневната експлоатация на техниката в специализираната дирекция, липсвал е и контрол върху работата й.

#Калин Георгиев #МВР #подслушване #Сергей Станишев #Цветан Цветанов #Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници