Сърбия и Косово най-после се договориха

Сърбия и Косово най-после се договориха
В окончателния вариант на споразумението са приети всички предложения на Сърбия. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сърбия и бившата й провинция Косово са постигнали споразумение с посредничеството на ЕС за нормализиране на отношенията, съобщи косовският министър за европейска интеграция Вльора Читаку, цитирана от Ройтерс.

„Има бял дим! Habemus pactum! Щастлива съм", написа в Туитър министърът.

На въпрос в лично съобщение, Читаку е потвърдила, че е постигнато споразумение. Втори представител на правителството също е потвърдил за споразумението.

Премиерът на Сърбия Ивица Дачич подписа споразумението за нормализиране на отношенията с Косово, предложен днес в Брюксел, съобщава вестник "Блиц", цитиран от БТА и „Дневник".

В окончателния вариант са приети всички предложения на Сърбия. Спорната точка за избора на полицейски командири ще остане непроменена, докато тази за място на Косово в ООН е променена по желание на Сърбия.

Европейският съюз привика в петък Сърбия и Косово обратно в Брюксел, оказвайки натиск за постигането на историческо споразумение за уреждане на отношенията между балканските врагове и за отваряне на вратата за преговори за членство с Белград, след като миналата седмица преговорите между Белград и Прищина се провалиха.

Договорът вероятно ще осигури на Белград преговори за присъединяване към Евросъюза, тъй като нормализирането на отношенията с Прищина бе едно от основните препятствия пред европейския курс на Сърбия.

#Сърбия #Косово #ЕС #Брюксел #Ивица Дачич

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници