0,2% от фермерите вземат 25% от земеделските евросубсидии

0,2% от фермерите вземат 25% от земеделските евросубсидии
A A+ A++ A

Едва 0,2% от бенефициентите получават 25% от европейските земеделски субсидии в новите страни-членки на ЕС става ясно от доклад на Европейската сметна палата представен днес в Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент. Причината е разслояването на сектора между множество дребни и средни и малко едри стопанства. Схемата за единно плащане на единица площ прилагана за тези страни се базира на годишна сума на хектар, припомня в. "Труд".

В преговорите за реформа на Общата селскостопанска политика на ЕС Европейската комисия и парламентът искат таван от 300 000 евро на годишната субсидия. Правителствата обаче настояват определянето му да остане в компетентността на държавите-членки, съобщи докладчикът по темата холандският евродепутат Гербен-Ян Гербранди от групата на либералите и демократите.

Продължава плащането на субсидиии на получатели, които нямат право на тях. След разширяването на ЕС към традиционните измамници – като например летища, спортни клубове и ловни дружинки - вече се прибавят и държавите. В Унгария например държавата е най-големият получател на евросубсидии върху близо 300 000 хектара, се казва в доклада.

„Тази помощ се използва за капитализиране на поземлената собственост и манипулиране на арендните цени“, каза Гербранди. „Ние упражняваме интервенция на пазара със сериозни отрицателни последствия“.

Когато за една земя се ползва подпомагане от бюджета на ЕС, арендата за нея скача. Средно 50 на сто от земеделската земя в ЕС е под аренда според Европейската комисия. Този дял варира между 20 и 50 на сто в различните държави. Земеделските субсидии са най-голямото перо в бюджета на ЕС, което представлява близо 40 на сто от неговите разходи.

„Държавите-членки обаче оставят вратички за злоупотреба с режима на субсидиите“, каза Гербранди. Все още има празноти в определението на понятието фермер и субсидии получават субекти, които нямат право на тях.

#ЕС #земеделски субсидии #фермери #площ #злоупотреби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници