Сблъсъци в Париж заради узаконяването на гей браковете

Сблъсъци в Париж заради узаконяването на гей браковете
Младежи в Париж замеряха полицаите с фойерверки и бутилки. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Мирна демонстрация в Париж, която започна след като френския парламент каза "да" на еднополовите бракове прерасна в сблъсъци с полицията, предаде Би Ти Ви.

Младежи, скандиращи „Оставка на Оланд", хвърляха по кордон полицаи стъклени бутилки и фойерверки. Органите на реда отговориха със сълзотворен газ.

Франция е под напрежение, след като парламентът на практика в понеделник узакони гей браковете с приемането на текст, който гарантира правото на брак на всеки гражданин. Предстои документът да бъде подписан от президента Франсоа Оланд, който не веднъж е заявявал, че подкрепя гей браковете. По-трудно ще бъде разглеждането на текста в Конституционния съвет.

Франция е 14-та държава, узаконила гей браковете. Това стана на специално заседание на парламента, което също не мина без ексцесии. След безредици в пленарната зала депутатите одобриха закона за еднополовите бракове с 331 на 225 гласа.

Световните медии коментираха, че това е най-важната социална промяна във Франция след отмяната на смъртното наказание през 1981 година.

#Франция #Париж #гей бракове #Франсоа Оланд #сблъсъци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници