250 станаха жертвите под рухналата сграда в Бангладеш

250 станаха жертвите под рухналата сграда в Бангладеш
Проблемите със сигурността и лошите условия на труд са истинско бедствие в текстилната индустрия в Бангладеш, вторият най-голям износител на дрехи в света след Китай. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Спасители са извадили от отломките на рухналата в Бангладеш сграда 250 безжизнени тела, а десетки работници, затрупани под развалините на фабриката за конфекция са били открити живи, предава БГНЕС.

24 оцелели са били открити в помещение на рухналата сграда, съобщи говорител на армията.

Писъци, идващи от пукнатините в бетона, показват, че още оцелели очакват помощ, но с изваждането на мъртвите тела броят на жертвите почти се удвои от вчера, а стотици хора са в неизвестност.

Рухването на фабриката в покрайнините на столицата Дака е най-тежкият индустриален инцидент в историята на страната и е поредната трагедия в текстилната промишленост.

Той предизвика нови критики към западни марки, които бяха обвинени от активисти, че поставят печалбата над сигурността. Стотици хиляди работници излязоха от фабриките си в знак на солидарност със загиналите си колеги, а знамената бяха спуснати наполовина заради обявения ден на национален траур.

Проблемите със сигурността и лошите условия на труд са истинско бедствие в текстилната индустрия в Бангладеш, вторият най-голям износител на дрехи в света след Китай.

Миналия ноември пожар във фабрика за производство на продукти на Уол-март и други западни марки причини смъртта на 111 души.

Само британската евтина модна марка Примарк и испанският гигант Манго признаха, че техни продукти са били произвеждани в рухналата сграда, а други компании, сред които Уол-Март и Карфур провеждат разследване.

Италианската модна къща Бенетон отрече да е имала доставчик в сградата, но група местни работници предоставиха документи за получени поръчки от компанията през август и септември миналата година.

Оцелели и представители на полицията съобщиха, че в сградата се появили видими пукнатини снощи, но ръководството на фабриката поискало от служителите да се върнат на производствените линии, въпреки полицейската заповед за евакуация.

#Бангладеш #рухнала #сграда #загинали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници