От днес всички кучета с чип

От днес всички кучета с чип
Глобата за неспазилите наредбата ще е между 50 и 200 лв. Снимка: burgasnews.com
A A+ A++ A

Глоба от 50 до 200 лева заплашва стопаните на домашни кучета в столицата, ако не поставят чип на любимците си от началото на 2012 г.

Това съобщи председателят на Комисията по околна среда в Столичния общински съвет Лорита Радева, цитирана от „Фокус“.

Радева припомни, че промените в Наредбата за домашните любимци, свързани с поставянето на чипове, влизат в сила от 4 януари.

Глобата при неизпълнение на задължението за поставяне на чип, когато се удостовери първо нарушение, е до 50 лева и се прави предписание да се извърши регистрацията на кучето и да се постави чип.

При повторно установено нарушение, ако то не бъде изпълнено в едноседмичния срок, се налага глоба до 200 лева, уточни Радева.

По думите й самият чип плюс манипулацията струва за стопаните от порядъка между 30 и 50 лева.

„Столичният инспекторат има функцията да извършва проверки по Наредбата за домашните любимци. Закупени са т.нар. четци – на екрана на този уред излиза идентификационният номер на кучето, когато бъде доближен зад ухото на кучето, където се поставя чипът. Номерът се нанася и във ветеринарномедицинския паспорт и здравната книжка на кучето. Когато се извършва тази проверка, трябва да може да се удостовери чрез идентификационния код, че в паспорта на кучето се намира същият номер, какъвто е и на четеца при доближаването до кучето. Така се извършва проверката“, обясни тя.

Наредбата беше приета през лятото на 2011 г. (в края на юни) и даде шестмесечен гратисен период, през който стопаните да могат да реагират и да поставят чипове на кучетата си.

Това задължение само по себе си беше вече записано в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Радева посочи, че наредбата дава възможност за всички собственици на домашни кучета, които не са изпълнили това свое задължение за шестмесечния период, да го направят сега.

Манипулацията е свързана с посещение при домашния ветеринарен лекар, който поставя чипа на кучето, изписва неговия идентификационен код или залепя стик с неговия номер върху ветеринарномедицинския паспорт или здравната книжка на кучето.

За новопридобитите кучата или за тези, които са родени и не са навършили четиримесечна възраст, това задължение възниква точно при навършване на четиримесечната възраст на кучето.

Чипът се поставя от ветеринарния лекар, общината няма ангажимент към тази манипулация, каза още Лорита Радева.

#кучета #чип #ветеринарен лекар #Лорита Радева #Столичния общински съвет #куче

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници