МВР отказва да признае колко харчи за СРС-та

МВР отказва да признае колко харчи за СРС-та
МВР отказва да признае колко харчи за СРС-та. Снимка: desant.net
A A+ A++ A

МВР отказа да отговори колко пари е изразходвало за СРС-та от 2009-2012г., както и дали е подслушвало политици и журналисти.

Това е абсолютно противозаконно, припомни БГНЕС, според Закона за достъп до обществена информация.

Мотивът на силовото ведомство да не даде тази обобщена информация при това, за пари, които се взимат от джоба на всеки българин, като се посочват два други закона за класифицираната информация и за СРС-та е неприложим, според юристи.

Те посочват, че има и осъдителни решения за България в тази посока. От МВР казват, че "в чл. 33 от ЗСРС е разписана императивната забрана за всички лица, да разгласяват станали им известни факти и сведения за специални разузнавателни средства, използвани при условията и по реда на този закон. След като по силата на изрична законова разпоредба е забранено разгласяването на информация за използвани СРС, налице е хипотезата на чл.4, ал 1 от ЗДОИ, която предоставя приоритет на специалния закон, когато в него е предвиден специален ред за търсене, получаване и разпространяване на информация".

Отказът на МВР да отговори дали са подслушвани журналисти или политици също остава странен, още повече, че на 27 март лично главният секретар на МВР Калин Георгиев каза, че няма журналисти в България, обект на подслушване или разследване заради професионалните им ангажименти.

#МВР #Петя Първанова #Калин Георгиев #България #СРС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници