Без обвинения за Кокинов, Найденов и Борисов, ако двама от тях не признаят за разговора

Без обвинения за Кокинов, Найденов и Борисов, ако двама от тях не признаят за разговора
Записите от 15 април в дома на Бойко Борисов нямат доказателствена стойност.
A A+ A++ A

Прокуратурата не може да повдигне обвинение на нито един от тримата участници в незаконно записания разговор на 15 април в къщата на бившия премиер Бойко Борисов, ако поне двама от тях не признаят, че разговорът е автентичен.

Причината е, че са използвани СРС-та без задължителното одобрение от съдия или разрешение от вътрешния министър, което означава, че те не могат да се използват като доказателство в съда, коментираха наказателни юристи, цитирани от „24 часа“.

Дори експертиза да установи, че записът е автентичен, той няма доказателствена стойност.

Ако Николай Кокинов, Мирослав Найденов или Бойко Борисов признаят, че разпространеният запис в медиите е автентичен, би следвало срещу тримата незабавно да се образуват досъдебни производства, смятат юристите.

Кокинов може да бъде обвинен за престъпление по служба и разгласяване на тайна заради това, че бившият градски прокурор на София е дал на Борисов доклада от проверката за злоупотреба със СРС в МВР непосредствено преди обявяването на резултатите от проверката.

Разговорите за разследването срещу бившия земеделски министър могат да се тълкуват като възпрепятстване на правосъдието от страна на Кокинов.

Репликата на градския прокурор към Борисов, че желае да бъде повишен в апелативен, са достатъчни да му се образува производство за търговия с влияние.

По същото обвинение може да отговарят Найденов и Борисов.

От наказателно преследване е застрашен и човекът, направил записите.

Ако бъде открит, го очаква затвор от 1 до 5 г. за незаконно подслушване и разпространение на неправомерно придобита информация.

#Николай Кокинов #Бойко Борисов #Мирослав Найденов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници