Европейската централна банка с рекордни ниска лихва

Европейската централна банка с рекордни ниска лихва
До сега водещата лихва на ЕЦБ беше 0.75%, а по-рано тази седмица Евростат обяви, че инфлацията в еврозоната през април е около 1,2%, но безработицата се качило до 12.1% за март. Снимка: manager.bg
A A+ A++ A

23-членния управителен съвет на Европейската централна банка взе решение да намали основната си лихва до 0,5%, поставяйки исторически минимум, съобщава „Дневник“.

Пазарите сега очакват изявлението на президента на ЕЦБ Марио Драги днес, от което ще се опитат да доловят знаци, дали банката възнамерява да продължи стъпките за подобрявавне на икономическото положение в затъналата в рецесия еврозона.

Мерките могат да включват нови неконвенционални мерки за засилване на банковото кредитиране. Решението за намаляване на основната лихва е четвъртото поред откакто Марио Драги встъпи в длъжност през ноември 2011 г.

Заседанието се провежда на фона на поредица от скептични икономически данни за еврозоната, повдигащи въпроса дали възстановяването на икономиката в еврозоната ще се осъществи през втората половина на годината, както прогнозира ЕЦБ.

До сега водещата лихва на ЕЦБ беше 0.75%, а по-рано тази седмица Евростат обяви, че инфлацията в еврозоната през април е около 1,2%, но безработицата се качило до 12.1% за март.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници