„Фрийдъм Хаус“: Корупцията и престъпността са проблемите в България

„Фрийдъм Хаус“: Корупцията и престъпността са проблемите в България
България е оценена като страна с частично свободни медии и е поставена на 77-мо място , пред Монголия от 196 държави и територии в класацията. Снимка: freedomhouse.org
A A+ A++ A

Корупцията, организираната престъпност, сивата икономика, недостатъчната прозрачност, дискриминацията и все по-концентрираната медийна собственост са основните проблеми на България, показва годишния доклад на неправителствената организация „Фрийдъм хаус" за свободата в света.

Домашното насилие и трафикът на хора също се посочват като проблеми на страната.

Организираната престъпност продължава да е сериозен проблем, като голям брой предполагаеми поръчкови убийства от последното десетилетие са останали неразкрити, а през 2012 г. са били извършени и нови убийства, свързани с организираната престъпност, се пише в доклада.

Арестувани са били фигури от престъпния свят, но броят присъди по важни дела е незначителен, а през 2012 г. прокуратурата не се е заела да разследва доказателства за минали връзки на тогавашния премиер Бойко Борисов с организираната престъпност.

Корупцията е друг сериозен проблем, докато сивата икономика представлява около една трета от Брутния вътрешен продукт.

България заема 75-о място в класацията на "Трансперънси Интернешънъл" за възприятие на корупцията за 2012 г., добавя „Фрийдъм хаус".

Организацията е установила, че проведените реформи в съдебната система не са довели до практически промени в нейната ефикасност и прозрачност.

Известно влошаване се наблюдава при медийната свобода, където българските медии са станали по-уязвими на политически и икономически натиск, а някои чужди издания са се оттеглили от пазара.

Медийната собственост също е продължила да се концентрира, а в доклада се посочва още, че държавните медии отразяват балансирано събитията, но неефикасното законодателство ги излага на политическо влияние.

България е оценена като страна с частично свободни медии и е поставена на 77-мо място , пред Монголия от 196 държави и територии в класацията.

Спрямо миналата година за България няма промяна, защото в доклада, обхващащ 2011г., тя е на 78-о място, но от 197 държави, а индексът й се е подобрил със само един пункт по 100-точкова скала.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници