Норвежки депутат призовава за затворени граници за роми, българи и французи

Норвежки депутат призовава за затворени граници за роми, българи и французи
Сандберг, който председателства правосъдната комисия в норвежкия парламент, не е бил открит за коментар. Снимка: wikipedia.org
A A+ A++ A

Депутат от популистката десница в Норвегия призова вчера кралството да затвори своите граници за организирани групи от роми, българи и французи, според него, особено склонни към престъпления, предава „Дневник“.

Пер Сандберг, вторият човек в Партията на прогреса, анти-имигрантска формация и основна опозиционна сила в парламента, предложи „три незабавни мерки, за да бъде спрян потокът от просия и престъпност“ в текст, разпространен чрез интернет.

Според него въз основа на съществуващи разпоредби „полицията може да спира на границата организирани групи от роми, българи или французи, защото се знае от опит, че тези лица смущават обществения ред и е доказано също, че мнозина се отдават на престъпна дейност“.

Сандберг, който председателства правосъдната комисия в норвежкия парламент, не е бил открит за коментар, посочва АФП. Агенцията припомня, че норвежците оживено дискутират дали да се забрани просията в страната им - една от най-богатите държави в света.

През септември в Норвегия предстоят парламентарни избори и според последните анкети Партията на прогреса може да дойде на власт в състава на коалиция с консервативната партия.

Според норвежки медии, първоначално в предложението на Сандберг са били посочени само ромите, но за да не създава впечатление, че твърде много ги очерня, депутатът е добавил французите и българите в списъка с нежелани нации.

Помолено за коментар, френското посолство в Осло не пожела да направи изявление за думите на норвежкия депутат, добавя АФП.

#роми #българи #французи #Норвегия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници