Райков: Да честваме заедно с Македония празниците, които ни обединяват

Райков: Да честваме заедно с Македония празниците, които ни обединяват
Македония трябва да създаде атмосфера на добросъседство както с България, така и с Гърция, категоричен е премиерът Марин Райков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Ние сме признали независимостта на Република Македония, но има и исторически реалности, които те също трябва да признаят, а именно - да честваме заедно празниците, които ни обединяват, тъй като делим обща историческа памет“, обяви премиерът Марин Райков след днешното правителствено заседание.

„Централният площад на Скопие беше осеян с паметници на български национални герои. Това е доказателство, което самите те дават, че имаме обща история и минало. Логично е, това е европейски подход, заедно да честваме това наше общо историческо минало по начин, който да не ни конфронтира“, добави Райков, цитиран от Дарик.

По думите му България държи да подпише договор за добросъседство с Македония, за да подкрепи стартирането на преговорите за членството на западната ни съседка в Европейския съюз.

Премиерът посочи, че и институциите, и българският народ са наясно с европейската перспектива на съседните ни държави, но Македония трябва да създаде атмосфера на добросъседство както с България, така и с Гърция.

По думите му, когато една страна иска да влезе в едно геополитическо пространство, трябва да има готовност да спазва определени правила.

„Едно от тях е, че това, което се подпише, се спазва и трябва да изградиш такива добросъседски отношения с тези страни. Още повече като се има предвид, че с България Република Македония дели общи езикови традиции, обща история, общо минало“, заяви министър-председателят.

#Марин Райков #България #Гърция #Македония #Скопие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници