"Шпигел": Самозапалванията – образ на отчаяния български електорат

"Шпигел": Самозапалванията – образ на отчаяния български електорат
Пламен Горанов, който се превърна в герой за протестиращите, вярваше, че варненските политици са в съюз със злите сили, пише "Шпигел". Снимка: "24 часа"
A A+ A++ A

„В неделя в България ще се проведат избори, но надали нещо ще се промени", пише германското списание „Шпигел".

Авторитетното списание цитира анкета на Novinite, според която 41% от гражданите са убедени, че изборите ще бъдат фалшифицирани.

В актуалното издание се обръща специално внимание на самозапалилия се варненец Пламен Горанов.

Пламен се превърна в герой за протестиращите, които демонстрираха срещу правителството през последните три месеца, пише „Шпигел".

Стотици хиляди излязоха по улиците в цялата страна, а във Варна демонстрациите събираха 30 000 души.

Въпреки че протестът беше срещу високите цени на тока, истинската причина за недоволството е корумпираната политическа класа, коментират авторите на статията.

"Шпигел" пише, че приближените до бившите комунисти са разпределили икономически страната и политическата власт помежду си.

Именно тези хора доминират в парламента, обогатяват се с най-обещаващите поръчки, свързани са с организираната престъпност и заплашват журналисти, пише изданието.

България е най-бедната държава-членка на ЕС. Вече половин милион българи са емигрирали и живеят извън страната. Еуфорията от по-ранното приемане на България в ЕС изцяло се е изпарила, а наскоро Евросъюзът отказа да приеме страната в зоната на Шенген, припомня „Шпигел".

Списанието пише, че след 1989 година в България не е имало истинска революция като в ГДР и че старите комунисти и техни близки реално са останали на власт след промените и са се обогатили от приватизиране на държавни предприятия.

Пламен вярваше, че варненските политици са в съюз със злите сили. Но в случая една компания, наречена ТИМ, контролира града. Все повече българи смятат така, коментира „Шпигел".

#България #Пламен Горанов #Варна #ЕС #самозапалване #Шенген #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници