Шампанското пази от Алцхаймер
Шампанското стимулира паметта и предпазва от деменция и болест на Алцхаймер, твърдят британски учени.
Кое е веществото, съдържащо се в шампанското, което ни кара да помним по-добре? „Това е фенолната киселина. Затова съветвам всички, навършили 40 години, да изпиват от две до три чаши шампанско седмично“, казва ръководителят на научния екип проф. Джеръми Спенсър от Университета в Рединг, предаде БГНЕС.
„Деменцията започва да се развива след 40-годишна възраст и продължава да прогресира, докато индивидът навърши 80 години. Деменцията води до постепенен упадък на умствените способности и колкото по-рано се вземат мерки, толкова по-добре“, отбелязва Спенсър.
Опитите с лабораторни мишки, проведени от екипа на Спенсър, доказват, че употребата на шампанско подобряват пространствената памет. Екипът давал на гризачите шампанско, примесено с храната им, в продължение на 6 седмици.