Създадоха виртуален черен дроб

Създадоха виртуален черен дроб
Снимка: bio-pro.de
A A+ A++ A

Европейски учени създадоха виртуален черен дроб, за да помогнат на хирурзите да планират и да извършват чернодробни операции, показвайки им размерите и местоположението на туморите, оповести Европейската комисия, съобщават от БТА.

Учени от Франция, Германия, Великобритания и Швейцария постигнаха този успех в рамките на проекта PASSPORТ(Patient-Specific Simulation and Preoperative Realistic Training), който ползва европейско финансиране.

Виртуалният черен дроб е различен за всеки пациент и е съставен въз основа на медицински снимки, изпратени от рентгенолог до онлайн услугата PASSPORT. По този начин хирурзите могат да видят евентуалните тумори и да установят местоположението им.Това позволява на лекарите да вземат решения, свързани с операцията, поясниха от Европейската комисия.

Към момента по-малко от 50 на сто от пациентите се подлагат на операция, свързана с изрязване на част от черния дроб, която впоследствие може да регенерира. Това е така, защото хирурзите не знаят размерите и точното местоположение на туморите, нито общото здравословно състояние на пациента. Използването на виртуалния черен дроб може да допринесе за увеличаване на този процент.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници