15 000 искат освобождаването на Тимошенко в Киев

15 000 искат освобождаването на Тимошенко в Киев
Тимошенко, която бе един от водачите на Оранжевата революция през 2004 г., бе задържана през август 2011 г. и осъдена два месеца по-късно на седем години затвор за злоупотреба с власт. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

15 хиляди демонстранти в Киев, водени от украинския шампион по бокс и опозиционер Виталий Кличко настояваха днес бившата министър-председателка Юлия Тимошенко, намиращата се в затвора, да бъде освободена, предава БГНЕС.

Хората са скандирали "Свобода за Юлия" и са развявали знамена с цветовете на главните опозиционни формации, включително и на партията на Кличко "Удар", които се противопоставят на властта на президента Виктор Янукович.

Демонстрацията бе организирана, след като Европейският съд по правата на човека постанови през април, че задържането под стража на Тимошенко през 2011 г. е незаконно и произвол.

САЩ и Европейският съюз призоваха Украйна да преразгледа ситуацията около бившата премиерка.

Тимошенко, която бе един от водачите на Оранжевата революция през 2004 г., бе задържана през август 2011 г. и осъдена два месеца по-късно на седем години затвор за злоупотреба с власт.

Сега срещу нея се води друго дело за изборна измама, обвинена е и в съучастие в убийството на депутат през 1996 г. Самата Тимошенко определя това като политическо отмъщение.

Преследването срещу нея предизвика сериозна криза между Украйна и ЕС. Евросъюзът смята съдебните дела срещу нея за политически мотивирани и настоява за освобождаването й.

#Украйна #Киев #Юлия Тимошенко

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници