Две уволнения заради снежната криза

Две уволнения заради снежната криза
A A+ A++ A

Двама души бяха уволнени заради кризисната ситуация по пътищата в страната вчера.

Това стана по време на свикания от вътрешния министър Цветан Цветанов кризисен щаб, предаде bTV.

Отстранените са двама от директорите на „Автомагистрали“ ЕАД. Мотивите са несправяне със създалата се ситуация и лоша координация между институциите.

Същевременно от Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщиха, че движението по магистрала „Хемус“ е напълно възстановено за леки коли и микробуси.

Проверява се дали автобусите имат подходящи гуми и ако отговарят на условията, също се пропускат.

Не се пропускат тежкотоварни автомобили. От Агенцията препоръчват на шофьорите на камиони да използват за обходен маршрут Прохода на Републиката.

Почистването на автомагистралата не е спирало през цялата нощ. Екипите продължават да работят. На помощ се притече част от техниката на Летище София.

Според институциите причината за вчерашния транспортен ад е неспазването на полицейските забрани, както и износените гуми.

Най-тежко беше положението в 3:00 часа през нощта на магистрала „Струма“, където имаше над 80 закъсали камиона, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов.

Десетки пловдивски села в Родопите все още бедстват без ток Повече от 48 часа на тъмно и студено са Лилково, Ситово, Дедево, Бойково.

Късно снощи е било възстановено захранването в района на хижа „Здравец“, като техниците от EVN са достигали до стълбовете с моторни шейни заради неразчистени пътища.

Все още остава затворен пътят Храбрино–Лилково, където от вчера сутринта екипи на пожарната и областното пътно управление отстраняват стотици паднали от тежестта на мокрия сняг дървета.

Почистването е изключително затруднено и от снегонавяванията, като на места са се образували преспи повече от метър.

Стотици хора все още са в капан в хижи и вили в парк Родопи. Проходими при зимни условия са пътищата в Родопите. Военна техника разчисти пътя за курорта Пампорово.

Електрозахранването в курорта е нормално. Без ток обаче са Чепеларе и околните села.

Голяма част от повредите са на труднодостъпни места, до които се стига с моторни шейни и верижна техника.

От електроразпределителното дружество EVN съобщиха, че за отстраняване на авариите работят 50 екипа. Без ток е и смолянското село Мугла. Пътят дотам също все още е непроходим.

Критично остава положението във Врачанско, където десетки населени места все още са без ток.

Повечето пътища в областта са изчистени, но хиляди домакинства изкараха нощта на тъмно.

Без ток тук няма и вода, защото помпените станции не могат да работят без електрозахранване. Хората се притесняват, че ако аварията не бъде отстранена скоро, ще трябва да се простят с хранителните запаси от хладилника.

Ситуацията в Плевенска и Ловешка област постепенно се нормализира. В Плевенско всички пътища са проходими при зимни условия, но все още има две села без ток.

В Троян, Тетевен и селата около тях все още обаче са без ток. Първокласните и второкласните пътища в областта са проходими при зимни условия и се работи по разчистване на третокласната пътна мрежа.

От bTV съобщиха, че са получили сигнали от бедстващи хора, които не са успели да се свържат със спешния телефон 112 или сигналите им все още не са обработени.

От медията са потърсили коментар от Министерството на вътрешните работи. Оттам обещали да разгледат сигналите и да дадат обяснение на тези случаи.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници