Левски чества 99-ата си годишнина

Левски чества 99-ата си годишнина
Собственикът на Левски Тодор Батков поднесе цветя на Могилката зад 22-о СОУ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ръководството на Левски, спортно-техническият щаб, футболисти от първия тим и ДЮШ, както и легенди на тима присъстваха на честването на 99-ата годишнина на клуба, предаде БГНЕС.

Всички те, както и много фенове на тима, поднесоха венци и цветя на Могилката зад 22-о СОУ, където е бил основан клуба на тази дата през 1914 г.

Левски е единственият клуб, останал неизменна част от елита на футбола в страната от създаването му. Тимът от "Герена" е номер едно в родината си по общ брой спечелени трофеи - 26 титли, 26 купи, 3 суперкупи. "Сините" държат и още куп индивидуални рекорди.

Идеята за създаването на Левски датира от 1911 година, когато група ученици от София се събират да играят футбол за удоволствие. Името на клуба е взето от една от най-големите личности в историята на България - Васил Иванов Кунчев – Васил Левски, символ на борбата за независимост от османско робство. Плановете за регистрация на клуба обаче се провалят заради започналата по това време Балканска война, а след това и Междусъюзническата. Все пак на 24 май 1914 г. мечтата е осъществена. Затова и тази дата се смята и до днес за рождена на ПФК Левски, въпреки че на едно от най-старите му знамена стои другата година - 1911. Учредителното събрание се е състояло в местността Могилката в градинката на днешната 22-ра гимназия в центъра на столицата София. Там днес има паметник, който напомня за бележитото събитие.

#Левски #Васил Левски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници