Бойко Борисов: София става средище на музеи

Бойко Борисов: София става средище на музеи
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"София става средище на музеи, след като десетилетия наред комунистите не бяха правили нищо.", каза лидерът на ПП ГЕРБ пред журналисти, след откриването на подземния музей на базиликата "Света София", предаде Фокус.

Борисов заяви, че се радва, че в най-голямата криза са успели да направят този проект и това ще продължи и занапред. Той разгледа музея под базиликата "Света София", който представя историята на Сердика.

На въпрос - „харесаха ли Ви разкопките в базиликата", Бойко Борисов отговори: „Е, нали съм го правил аз, какво да не ми хареса".

Попитан - заслужават ли си парите, Борисов отвърна: „Заслужават си, защото, когато влязоха Ромпой, Барозу, шведският премиер Фредерик, датският премиер, още когато се строеше... Имам десетина броя посещения с делегации, преди да се открие. Всички, като отидоха в Брюксел след това, казаха: „Бойко, ние не Ви познаваме. Вие сте уникални в своята същност като държава. Не ви познаваме"...". Борисов посочи, че България е била позната с атентата срещу папата. Затова считам, че само с този музей, София става изключително притегателен център за туристи, посочи Борисов.

„Като дойдат делегации, като отидат на Ларгото, като дойдат тук, и на "Александър Невски", Боянската църква, крепостта Урвич... Целият център става едно средище на музеи, което е прекрасно за България. Десетилетия наред комунистите не бяха правили нищо, и това го потвърдиха знатни имена в българската археология, като проф. Николай Овчаров, архитект Васил Китов, с които имах честта 4 години да работя като премиер и преди това - като кмет, за да се случат всички неща сега. Разбира се - и Данчето Фандъкова, която пое след мен и ги разви много активно. Това са светила. Истински се надявам, че ние успяхме в най-голямата криза да го правим, и това ще продължи и занапред", каза още Борисов.

#"Света София" #ГЕРБ #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници