Хасан Адемов: Нужни са бързи решения в социалната политика

Хасан Адемов: Нужни са бързи решения в социалната политика
A A+ A++ A

Нужни са бързи решения в социалната политика. Това каза новият министър на труда и социалната политика Хасан Адемов при встъпването си в длъжност и приемане на поста си от вицепремиера и министър на труда и социалната политика в служебното правителство Деяна Костадинова, предаде агенция „Фокус“.

„Знам, че очакванията от нашето министерство и нашето правителство са сгъстени. Трудно се случват чудеса в системата, но има стъпки, които да бъдат изпълнени. Аз съм тук, за да изпълня програмата на кабинета „Орешарски“, каза Адемов. Той обясни, че в програмата му има стабилизиращи мерки и мерки, които са свързани с хората в неравностойно положение, домакинствата и учениците и една част от тези мерки вече са започнати - тази за първокласниците от 1 септември, увеличаването на размера на обезщетенията за отглеждането на малки деца до двегодишна възраст, както и други мерки, които предвиждат увеличаване на заетостта. Адемов каза, че ще разчита по време на своето управление на тези, които работят в Министерството на труда и социалната политика.

„Трябва да се вземат решения, които да предотвратят негативните действия в целия сектор. На първо място – на негативната тенденция с ръста на безработицата. На второ място, всички средства и инструменти на министерството да бъдат подчинени на това да се генерира заетост и устойчиви работни места“, допълни Адемов.

Министър Хасан Адемов каза, че всички мерки, които ще се предприемат в социалната сфера, ще бъдат обсъдени със социалните партньори. Той допълни, че след една седмица ще бъде готов с предложенията си за заместник-министри и точна програма на министерството.

Със спокойно сърце предавам поста на д-р Хасан Адемов, защото той добре познава системата, каза от своя страна вицепремиерът и министър на труда и социалната политика в служебното правителство Деяна Костадинова. Тя уточни, че вчера е направила отчет на дейността на министерството.

Опитахме се да поставим във фокус нуждите на хората от най-уязвимите групи, който трябва да бъдат подкрепяни, затова се фокусирахме върху създаването на обществени трапезарии, защото това е нещо, което най-бързо достига до най-уязвимата част от хората. На второ място, в развитието на демографската криза е изключително важна правилната подкрепа на човешкия ресурс и като се има предвид развитието на икономическата криза, се фокусираме върху сектори, които могат да осигурят работни места, обясни Костадинова.

На трето място - в социалната сфера няма бързи резултати и повечето реформи отнемат десетилетия, за да се осъществят реформите като деинституционализацията на деца и възрастни хора, започнати съвсем наскоро, обясни Костадинова. Тя каза, че изключително важна е приемствеността между екипите и разчита, че следващите екипи ще продължат реформите, които са започнати.

#Хасан Адемов #Деяна Костадинова #министър #социална политика #правителство #Орешарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници