ЕК: Повечето жертви на трафик на хора са от България и Румъния

ЕК: Повечето жертви на трафик на хора са от България и Румъния
ЕС прие законодателни мерки през 2011 г., които предвиждат престъпленията, свързани с трафика на хора, да бъдат наказвани по един и същи начин от всички юрисдикции в Европа. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Мнозинството жертви на трафик на хора, 61%, идват от Европа, главно от България и Румъния, съобщи еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, предаде БГНЕС.

Тя добави, че 62% от жертвите на трафика на хора са заставяни да извършват сексуални услуги, а 25% са подлагани на принудителен труд.

Малмстрьом призова 18 страни от ЕС да създадат европейско законодателство срещу трафика на хора и ги заплаши със санкции, ако не го направят.

„Това явление се разширява, но арестуваме все по-малко извършители на това модерно робство“, каза Малмстрьом на пресконференция в Брюксел. Според нея една от причините за провала е „затруднението да се дефинира престъплението“.

Друга причина е „страхът на жертвите да свидетелстват, защото не се чувстват в безопасност“.

ЕС прие законодателни мерки през 2011 г., които предвиждат престъпленията, свързани с трафика на хора, да бъдат наказвани по един и същи начин от всички юрисдикции в Европа.

„Само 9 от 27-те държави – членки на ЕС, са приложили тези мерки към 6 април 2013 г. - Чехия, Швеция, Естония, Литва, Латвия, Унгария, Полша, Румъния и Финландия“, обяви Малмстрьом.

„Четири са на път да го направят - Великобритания, Белгия, България и Словения, но това не е достатъчно“, каза още еврокомисарят по вътрешните работи.

Всички останали страни, сред които Франция, Германия, Италия, Испания и Холандия „вече закъсняват с два месеца“, предупреди Малмстрьом.

Над 23 600 души, от които 68% жени и 15% деца, са станали жертва или се предполага, че са били жертва на трафик на хора в Европа между 2008 г. и 2010 г., показва официален доклад на ЕК.

#Сесилия Малмстрьом #ЕК #трафик на хора

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници