Социалният министър: Помощи ще се дават срещу образование

Социалният министър: Помощи ще се дават срещу образование
Според Хасан Адемов социалните помощи трябва да се дават само срещу образование и квалификация. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Социалните помощи ще се дават само срещу ангажимент за образование и квалификация.“

Това заяви социалният министър Хасан Адемов в сутрешния блок на БНТ в понеделник.

Според него мерките за заетост трябва да са насочени към икономически растеж и облекчения за бизнеса, затова той настоява икономическото и останалите министерства да бъдат пряко ангажирани с проблема.

Една от насоките, по които се работи, е парите от социални помощи да стигат само до хората, които наистина се нуждаят, а не да се генерира професия трайно безработни.

„Вярно е, че въпреки взетите мерки в последните години в обществото остава впечатлението, че парите им отиват в една група граждани, които в голяма степен са неграмотни и необразовани“, коментира Адемов.

„Част от тях или са неграмотни, или имат образование до 4 клас, нямат навици за работа. Предложението, върху което работим в момента, е социални помощи да се дават само срещу образование и квалификация, за да може тези хора да придобият трудови навици и да излязат от това да са абонирани за социалното подпомагане“, допълни министърът.

„Правителството разработва стабилизационен пакет, насочен към хората с най-ниски доходи. Той е ориентиран към началото на есенно-зимния сезон“, съобщи Адемов.

Една от основните мерки е разширяване на достъпа до енергийни помощи. По думите на Адемов, ако той се увеличи с 20 лв., бенефициентите ще се увеличат с 36 хил. души, което ще струва на бюджета 7-8 млн. лв.

Втора мярка е увеличаване на еднократната помощ за първолаци от 150 на около 300 лв. Това също зависи от възможностите на бюджета, предупреди министърът.

По думите му увеличението на майчинските вероятно също ще стане от 1 октомври.

Хасан Адемов разкритикува досегашната практика основният ангажимент за преодоляване на безработицата да е в социалното министерство. Според него трябва да има тясна връзка с икономическото министерство, както и с всички останали ведомства, за да бъдат създадени политики за устойчиви работни места. Субсидираната заетост не решава проблема с пазара на труда, напомни Адемов

#безработица #Хасан Адемов #социални помощи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници