Наводненията в Европа взеха 4 жертви, 8 са в неизвестност

Наводненията в Европа взеха 4 жертви, 8 са в неизвестност
Местните в Австрия събират пясъчни торби, за да овладеят наводнението. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Наводненията в Централна Европа взеха четири жертви, а най-малко осем са в неизвестност, съобщи БГНЕС, позовавайки се на Би Би Си.

В Австрия, Германия и Чехия се провеждат операции за справяне с рекордните на места наводнения заради прелели реки и обилни дъждове.

В чешката столица Прага е обявена тревога заради опасения, че прииждащите води могат да залеят историческия център на града.

Основни пътища в редица области на Централна Европа бяха затворени, а жп връзките бяха прекъснати. В някои райони електроподаването беше прекъснато като предпазна мярка.

В Прага станциите на метрото и училищата бяха затворени, а властите в града следят дали река Вълтава ще излезе от коритото си.

Извън Прага двама души загинаха, а четирима са в неизвестност, след като една къща се срути. Тялото на мъж на около 50 години беше открито североизточно от Прага, а двама души са изчезнали, след като рафтът им се преобърнал югозападно от столицата.

Един мъж беше открит мъртъв близо до Залцбург, след като бил отнесен от придошлите води, докато работел за почистването на свлачище. Още двама души са в неизвестност в района на Залцбург, съобщават австрийските медии. Трети човек е изчезнал във Ворарлберг.

Армията беше мобилизирана в помощ на гражданските власти в селището Таксенбах, южно от Залцбург. Основната задача на военните е да почистят свлачищата и да направят пътищата проходими. Части от област Пинзгау, в която влиза и Таксенбах, са обявени за зона на природно бедствие.

Припомняме, че в градовете Пасау и Розенхайм е обявено извънредно положение. Властите в Пасау, който се намира на мястото на сливането на три реки в Бавария, съобщиха, че очакват нивото на река Дунав да достигне 10,5 м до неделя вечерта и поискаха помощ от германската армия.

Вестник „Зюддойче Цайтунг“ съобщава, че германската армия ще бъде изпратена в Бавария, Саксония и Турингия, за да окаже помощ на пострадалите.

#Пасау #Германия #Европа #Прага #Залцбург #Австрия #наводнение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници