Соломон Паси: В Турция протестират за права, а не за пари

Соломон Паси: В Турция протестират за права, а не за пари
A A+ A++ A

При цялата условност на сравнението Турция днес прилича на България през 1989 година, каза в предаването на БНР „Преди всички“ Соломон Паси. Хората в Турция протестират за права, а не за пари. На фона на истински възходяща икономика се появяват протести. Турция е икономически колос на ХХІ век, каза бившият външен министър в правителството на НДСВ.

След 12-годишно управление и най-доброто правителство уморява. Протестите показват, че европейското начало там е много силно. Ислямизмът, който започна да се налага, не е по вкуса на огромната част на населението. Те искат запазване на светското начало, постулатите на Кемал Ататюрк, припомня Соломон Паси.

Тези бунтове ще допринасят за демократизацията на страната. Надявам се жервите да бъдат минимизирани. Хората там се обединяват около национално решение, черните сценарии за гражданска война ще бъдат преодолени. Ердоган е решил да превърне Турция в лидер на ислямския свят. И вероятно цели реформа на исляма. За нас като съседи положението в Турция е тревожно, смята Соломон Паси.

#Турция протести #Соломон Паси #Ердоган #права

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници