Ердоган: Демонстрантите се организират от екстремисти

Ердоган: Демонстрантите се организират от екстремисти
Протестите в Истанбул. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

По време на пресконференция в Мароко турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че демонстрантите, които протестират от няколко дни в Турция, са организирани от екстремисти. Премиерът обвини също така опозицията, че провокира „неговите граждани“, предаде Би Би Си.

„Тези, които участват в демонстрациите, са организирани от екстремисти. Въпросът вече не се отнася до парк „Гези“. Това са демонстрации, организирани както в Турция, така и извън нея. Основната опозиционна партия провокира моите невинни граждани. Тези, които влизат в новините и наричат това „турска пролет“, не познават Турция“, заяви Ердоган по време на изявление в рамките на обиколката си в Северна Африка.

Демонстрациите, които започнаха като протест срещу строителни планове в истанбулски парк, прераснаха в общонационално антиправителствено движение. Демонстрантите упрекват управляващите, че са станали твърде авторитарни. Въпреки относителното спокойствие днес отново имаше сблъсъци между полицията и демонстрантите.

Протестиращите са твърдо решени да продължат с акциите. След поредна нощ на сблъсъци с полицията в Истанбул, Анкара и Измир, тази сутрин в страната е относително спокойно. Днес е и първият работен ден от началото на сериозните сблъсъци, които избухнаха в петък в Истанбул.

Въпреки спокойното начало на деня демонстрантите увериха, че ще продължат натиска върху правителството. „Протестите се превърнаха в движение срещу правителството, което се намесва все повече в личния ни живот“, заяви един от протестиращите.

#Турция протести #демонстрации #Ердоган #екстремисти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници