Размириците в Турция продължават (Обобщение)

Размириците в Турция продължават (Обобщение)
Напрежението в четирите най-големи града на Турция не стихва, въпреки полицейското насилие. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турската полиция е използвала сълзотворен газ днес, за да разпръсне около 1000 протестиращи в Анкара в четвъртия ден от протестите срещу турското правителство.

Силите на реда се намесиха в момент, когато протестиращите, повечето от които младежи и студенти, се събираха на централния площад Къзълай.

В неделя там станаха ожесточени сблъсъци, при които имаше множество ранени.

Протестиращите замеряха полицаите с камъни, като турските медии съобщават, че около 500 души са били задържани при протестите на мястото в неделя.

В истанбулския квартал Бешикташ пък, полицията е обстрелвала протестиращите с парещ химикал и газови гранати, като едно момче е било улучено в окото с газова капсула колкото длан.

Напрежението в четирите най-големи града на Турция не стихва, въпреки полицейското насилие.

Междувременно турският министър на вътрешните работи Муамер Гюлер опроверга информацията за двама загинали по време на безредиците, но все пак уточни, че четирима от ранените са в критично състояние.

Според медици, в Истанбул са били ранени 1000 души, а в Анкара няколкостотин.

От своя страна, премиерът Ердоган настоя, че проектът за обновяване на парка Гези ще продължи въпреки протестите.

„Ние ще построим джамия на „Таксим" и не ни е нужно разрешение от Републиканската народна партия или от няколко лентяи, за да го направим", подчерта той.

По време на пресконференция в Мароко турският премиер заяви, че демонстрантите, които протестират от няколко дни в Турция, са организирани от екстремисти. Премиерът обвини опозицията, че провокира „неговите граждани".

„Тези, които участват в демонстрациите, са организирани от екстремисти. Въпросът вече не се отнася до парк „Гези". Това са демонстрации, организирани както в Турция, така и извън нея. Основната опозиционна партия провокира моите невинни граждани. Тези, които влизат в новините и наричат това „турска пролет", не познават Турция", заяви Ердоган по време на обиколката си в Северна Африка.

Демонстрациите, които започнаха като протест срещу строителни планове в истанбулски парк, прераснаха в общонационално антиправителствено движение. Демонстрантите упрекват управляващите, че са станали твърде авторитарни и ги обвиняват, че искат да "ислямизират" светска Турция.

Протестиращите са твърдо решени да продължат с акциите и увериха, че ще продължат натиска върху правителството.

„Протестите се превърнаха в движение срещу правителството, което се намесва все повече в личния ни живот", заяви един от протестиращите.

Междувременно, властите в САЩ призоваха турските сили за сигурност да проявят сдържаност спрямо протестиращите. Мирните демонстрации са част от демократичното право на волеизявление, отбеляза говорителят на Белия дом, Лора Лукас.

Според нея фундаменталните демократични свободи и права трябва да са в основата на стабилитета на Турция.

ЕС също осъди полицейското насилие в Турция, а хакери от групата „Анонимните" атакуваха няколко турски правителствени сайта, показвайки подкрепата си за демонстрантите, които искат оставката на премиера и кабинета му.

#размирици #Измир #Анкара #Истанбул #Турция протести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници