Би Би Си: Турските демонстранти обещават да останат на улицата

Би Би Си: Турските демонстранти обещават да останат на улицата
Данданията бе увеличена от клаксоните на колите. Шумът се разнасяше над покривите, пише Би Би Си. Няколко пресечки по-нататък демонстранти блуждаят зад отломките от камиони и автомобили. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

През изминалата нощ в заможен квартал на Истанбул жени се надвесваха от прозорците на апартаментите си и удряха с тигани и тенджери, колкото може по-силно. Те развяваха турското знаме и демонстрираха подкрепа към демонстрантите, които се изправиха срещу полицията и превзеха площад „Таксим“ и парк „Гези“.

Данданията бе увеличена от клаксоните на колите. Шумът се разнасяше над покривите, пише Би Би Си. Няколко пресечки по-нататък демонстранти блуждаят зад отломките от камиони и автомобили.

Няколко шосета са блокирани от набързо издигнати барикади. Някои от протестиращите позират пред изгорен полицейски автомобил и дори сядат на мястото на шофьора, като симулират, че сменят скоростите. Един човек вдига бутилка бира в предизвикателство срещу новите ограничения за продажбата на алкохол. „Тук съм заради Ердоган – ние сме против него“, казва учителят Ясемин Какъчъ.

„Той е диктатор. Когато искаме да кажем какво мислим, той отвръща: „Не може да говорите. Вие лъжете и сте много малки“. Демонстрантите се опасяват, че малко по малко премиерът Реджеп Тайип Ердоган се опитва да превърне Турция в авторитарна религиозна държава.

Те се страхуват, че свободите им и общественото пространство са под заплаха.

По „Фокус“

#насилие #полиция #Истанбул #Турция протести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници