Птичият грип се завърна, но не е опасен

Птичият грип се завърна, но не е опасен
По Коледа ветеринари са унищожили 15 165 патици, за да предотвратят потенциално огнище на птичи грип в Пловдивско. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов потвърди информацията, че хиляди птици са били избити по Коледа заради птичи грип, но подчерта, че откритият щам не е опасен за хората.

„Откритият у нас щам на птичи грип е нископатогенен. Такива се откриват всеки ден, но единственият опасен за хората щам е H5N1, казвам го като ветеринарен лекар“, заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов, цитиран от БГНЕС.

„Ако беше констатиран високопатогенният, щяхме да го обявим“, отбеляза категорично министърът на земеделието по повод информацията от днес в печатна медия, че „тихомълком в седмицата преди Коледа ветеринари са избили 15 165 патици, за да предотвратят потенциално огнище на птичи грип в Пловдивско“.

Тези данни не били обявени официално, за да не създаде паника преди празниците, уточниха от Агенцията по храните.

„В България никога не е имало птичи грип от опасния за хората щам“, подчерта министър Найденов. „Преди години имаше психоза, властите побързаха да я обявят и спомняте си какво стана – станахме за смях на ЕС“, продължи Найденов.

„Избихме птиците и когато се направиха изследвания за този щам в референтна лаборатория, се оказа не от опасния щам, а нещо друго. Не виждам драма за това“, категоричен бе той.

„Има си закон за ветеринарномедицинската дейност у нас, в който е описано, че при унищожаване на животни, от какъвто и да е вид във връзка с предотвратяването на заразни заболявания, собствениците на тези животни подлежат на обезщетения“, каза министърът в отговор на въпроса дали собствениците на унищожените птици ще получат компенсации.

#министър на земеделието и храните #Мирослав Найденов #Найденов #птичи грип #птици #Агенцията по храните #щам #H5N1 #министър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници