Орешарски се срещна с посланиците от ЕС и НАТО

Орешарски се срещна с посланиците от ЕС и НАТО
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министър-председателят Пламен Орешарски проведе първата си официална среща с посланиците на държавите-членки на Европейския съюз и на НАТО. На нея той представи структурата и приоритетите на кабинета в краткосрочен и в дългосрочен план, предаде БГНЕС.

В срещата участваха вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова, министърът на външните работи Кристиан Вигенин и министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Като най-голямо предизвикателство пред правителството през следващата поне една година премиерът Орешарски посочи възстановяването на нормалността и спечелването отново на инвестиционното доверие, така че да бъде постигнат най-важният реален приоритет – икономическото възстановяване. "Всички други приоритети ще се подредят по-лесно, ако се справим с нормализирането на условията за правене на бизнес", подчерта министър-председателят.

Той посочи, че от гледна точка на взаимоотношенията с партньорите двете приоритетни теми са правосъдието и вътрешният ред, както и ефективното използване на европейските средства. С това той мотивира избора на г-жа Златанова – добре познат специалист и в българските професионални, и в европейските среди. Вторият вицепремиер, който ще бъде излъчен, ще координира икономическите политики и ще отговаря за насърчаване и развитие на инвестициите, за подобряване на бизнес климата и на ефективността на администрацията. Негова задача в кратък срок е прегледът на административните тежести, които пречат както за стартирането, така и за нормалното развитие на бизнеса.

Другата сфера, върху която ще бъде фокусирана работата на правителството, е възстановяването на демокрацията и държавността и "скъсване с всякакви рецидиви и опити за меки диктатури", наблюдавани през последните четири години. Основните приоритети тук са повишаване ролята на парламента и открит диалог с всички представители на гражданското общество.

Сред задачите на правителството в краткосрочен план министър-председателят посочи приемането на пакет от мерки в подкрепа на най-бедните български граждани и домакинства, увеличаване на обезщетенията за отглеждане на деца, разширяване на възможностите за временна заетост, рационализиране на административните услуги с оглед те да станат по-бързи и по-евтини, подобряване на събираемостта на приходите, по-голяма отчетност на правителството пред парламента, възстановяване на баланса на компетентност между МВР и ДАНС, прекратяване на практиката на безразборно използване на СРС-та, консултации по проекта на споразумение за партньорство с ЕС.

Премиерът подчерта също, че ще има пълна приемственост във външната политика на България, както и че всички големи енергийни проекти ще бъдат оценявани единствено според техния икономически ефект.

#ЕС #НАТО #Пламен Орешарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Акценти

Инбет Казино