Бивш служител на ЦРУ разкрил данните за масовото слeдене в САЩ

Бивш служител на ЦРУ разкрил данните за масовото слeдене в САЩ
Едуард Сноудън
A A+ A++ A

Бившият 29-годишен техник в ЦРУ Едуард Сноудън разкри, че е източникът на изтеклата в медиите информация за тайни програми на правителството за следене на комуникациите. Сноудън заяви, че е действал от патриотични подбуди, предават световните агенции. Британският вестник „Гардиън“ публикува на уебсайта си 12-минутно интервю със Сноудън, дадено от Хонконг, където техникът живее от 20 май.

Той сам пожелал да се идентифицира като източник на информацията за програми на правителството за следене на телефонни и интернет комуникации чрез пряк достъп до сървърите на поне девет от най-големите интернет компании като „Гугъл“, „Фейсбук“, „Скайп“ и „Ютюб“, пояснява Дарик нюз.

В интервюто за „Гардиън“ Сноудън казва, че работел в Хавай за консултантската фирма Booz Allen Hamilton като анализатор на инфраструктура за Агенцията за национална сигурност (АНС). Той решил да разкрие пред медиите информацията за следенето на комуникациите, защото шефовете му не обърнали никакво внимание на неговите предупреждения за произвол и нарушения на АНС при наблюдението на комуникациите на частни лица.

Сноудън е разкрил самоличността си, защото смята, че трябва да обясни мотивите си на обществото. „Единствената ми цел е да информирам хората за онова, което се прави от тяхно име и се прави против тях. Обществото трябва да реши дали тези неща са правилни или погрешни“, добавя той. Бившият технически служител в ЦРУ избрал Хонконг, където е отседнал в луксозен хотел, заради „силната традиция на свободното слово“. Той заявява пред в. „Вашингтон пост“, че няма намерение да се връща в Съединените щати и ще поиска „убежище от всяка страна, която вярва в свободното слово“.

Компанията Booz Allen Hamilton заяви, че Едуард Сноудън е бил неин служител по-малко от три месеца. „Медийните съобщения, според които това лице твърди, че е разкрило секретна информация, са шокиращи. Ако това е вярно, действията му са сериозно нарушение на кодекса на поведение и на ценностите на нашата фирма“, посочва в декларация компанията и обещава да сътрудничи на властите за разследване на случилото се.

#САЩ #ЦРУ #следене #Едуард Сноудън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници