Разкриха тайната за гибелта на Гагарин

Разкриха тайната за гибелта на Гагарин
Юрий Гагарин. Снимка: liveinternet.ru
A A+ A++ A

Изтребител Су-15, който излетял от московското летище „Жуковски“ и се намирал без разрешение в района на тренировъчния полет на машина с екипаж Серьогин-Гагарин, е причинил гибелта на първия космонавт в света. Това заяви пред журналисти в Звездното градче легендарният космонавт Алексей Леонов, като се позовава на разсекретени документи, предаде РИА „Новости“.

Втората машина извършила непозволена маневра в условията на гъста облачност, поради което самолетът на Гагарин влязъл в свредел и се разбил в земята, допълни Леонов пред журналисти.

„20 г. се боря да разкажа истината за гибелта на Юрий Гагарин. В официалното заключение за инцидента е записано, че самолетът на Гагарин е извършил рязка маневра, влязъл е в свредел и се е разбил. Глупости!“. Леонов заяви, че му е било разрешено да се запознае с разсекретените документи на комисията, разследвала гибелта на Гагарин.

„Всъщност всичко се е случило по съвсем различен начин. На 27 март 1968 г. по време на полета на самолет с екипаж Серьогин-Гагарин в същия район без разрешение се е оказал друг самолет Су-15, излетял от летището „Жуковски“. Неговият пилот нарушил полетния план, спуснал се на височина от 450 м и форсирайки на 10-15 м от машината на Гагарин, навлиза в облаците. При това самолетът на Гагарин губи управление, попада в свредел, по-скоро в широка спирала, при скорост от 750 км/ч, прави оборот и половина и се забива в земята“, разказва Леонов и подчертава, че не става дума за версия, а за истинската причина за смъртта на Гагарин.

„Няма никакви тайни, има немарливост и нарушаване на полетния план. Но ме огорчава друго – че хората, работили в комисията, в това число и Николай Каманин, знаеха истината, но се правеха, че не е така. А бих искал и семейството на Гагарин да я научи“, подчерта Леонов.

На въпрос на РИА „Новости“ кой е пилотирал самолета, довел до гибелта на Гагарин, Леонов отговори: „Разрешиха ми да се запозная с документите, при условие че няма да разкрия името на летеца, който в момента е над 80 г. и е в тежко здравословно състояние. Дадох дума и ще я спазя“.

Леонов е първият космонавт в света, извършил излизане в открития космос.

(По БГНЕС)

#Гагарин #гибел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници