Депутатите вече ще гласуват с пръстови отпечатъци

Депутатите вече ще гласуват с пръстови отпечатъци
За да има равнопоставеност между парламентарните групи, Михаил Миков разпоредил да изнесат от залата монитор, който отчита гласуването. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От днес ще се използва биометричната система за гласуване в пленарната зала, съобщи председателят на Народното събрание Михаил Миков в началото на заседанието.

По този начин ще бъде избегнато гласуването с чужди карти.

Преди парламентът да започне работа по точките от гласуваната седмична програма, депутатите на ГЕРБ изразиха недоволство от липсващ в пленарната зала монитор, съобщиха Дарик и БТА. Устройството отчита гласуването на парламентаристите.

Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев попита председателя на Народното събрание защо този монитор вече не е в залата.

„Може би е във връзка с повишаване на прозрачността“, предположи той с ирония, но предупреди сериозно, че ако идеята е да се ограничи информацията за депутатите, такова действие е неприемливо.

„Как обществото ще бъде сигурно, че има прозрачност в работата на парламента“, попита Велчев.

В отговор председателят на парламента Михаил Миков обясни, че въпросният монитор е изнесен от залата по негово разпореждане, защото на практика само една парламентарна група имала технологичната възможност да ползва информацията от него.

По думите му и други парламентарни групи също са поискали достъп до тази информация по време на заседание и за да има равнопоставеност на всички депутати, е разпоредил мониторът да бъде изнесен от залата.

Миков обаче смята, че може още две големи табла да бъдат поставени, за да виждат всички в залата как се гласува.

#Михаил Миков #Красимир Велчев #Народно събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници