10,5 милиона деца в света работят като роби

10,5 милиона деца в света работят като роби
A A+ A++ A

Около 10,5 милиона деца в света се трудят като домашни работници, сочат данни на Международната организация по труда (МОТ). Според организацията много от тях работят при условия, които са опасни и понякога се доближават до робство. МОТ смята, че децата домашни работници като цяло остават скрити и призовава за нови международни регулации по въпроса.

В доклада се казва още, че децата са уязвими към физическо и сексуално насилие. Той беше публикуван по повод Световния ден за борба с детския труд и показва, че повечето деца работници са под 14-годишна възраст и над 71% са момичета. Те често нямат достъп до образование.

Тъй като работата се извършва в домовете, е трудно да се регулира. „Детето работи, но не се смята за работник, и макар детето да живее в семейна среда, тя или той не е третиран като член на семейството“, се казва в доклада.

„Нуждаем се от по-строга правна рамка, за да можем ясно да установим, да предотвратим и да елиминираме детския труд в домашна среда и да осигурим достойна условия за труд за младежите, когато те могат законно да работят“, заяви Констанс Томас от МОТ.

В доклада се подчертава, че домашният труд е важен източник на заетост, особено за милиони жени. „Домашните работници от всички възрасти все повече изпълняват жизненоважна задача в много икономики“, допълни Томас.

(По БГНЕС)

#МОТ #експлоатация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници