Опозицията в Турция призова президента да свика „лидерска среща”

Опозицията в Турция призова президента да свика „лидерска среща”
Кемал Кълъчдароглу Снимка: „Хюриет“
A A+ A++ A

Председателят на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу призова президента на Турция Абдуллах Гюл спешно да свика „лидерска среща на върха“, пише в. „Хюриет“. Рано тази сутрин в централата на НРП в Анкара Кемал Кълъчдароглу свика на извънредно съвещание членовете на Централния изпълнителен комитет на партията заради снощните събития на площад „Таксим“.

След приключването му Кълъчдароглу даде специална пресконференция, на която констатира, че протестите в страната вече са придобили легитимност, и призова за незабавно прекратяване на противопоставянето на полицията срещу гражданите.
„В рамките на този процес също така трябва да бъде потърсена отговорност от силите за сигурност за използването на несъразмерно голяма сила. Като отчитаме условията, в които се намираме, политическите партии не трябва да провеждат митинги. Необходимо е да се успокои обстановката и да се намали напрежението. Гражданите са обезпокоени, техните тревоги трябва да бъдат преодолени. В резултат на това напрежение сред гражданите икономиката спада. Спада и уважението към Турция сред международната общност. Тези констатации силно ни обезпокояват“, заяви председателят на НРП.

„Като отчитаме всичко това, се обръщаме към президента Гюл. Той трябва да излезе с призив за среща на лидерите в този критичен период. Турция е в състояние да преодолее сегашните проблеми“, заяви Кълъчдароглу.

Лидерът на НРП нарече премиера Ердоган „главния провокатор“. В реч пред парламентарната група на партията вчера Кълъчдароглу обвини премиера, че предизвиква народа и го нарече „провокатор № 1“. Той го обвини и в лъжа заради твърденията на Ердоган, че протестиращите са пили алкохол в джамия - лично мюезинът на джамията отрекъл да се е случвало нещо такова.

#президент #протести #Таксим #Турция #опозиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници