В Москва дефилира „Маршът срещу палачите”

В Москва дефилира „Маршът срещу палачите”
Снимка: @marusia_bell
A A+ A++ A

В Москва започна „Маршът срещу палачите“ – шествие в подкрепа на обвиняемите по делото за събитията на Блатния площад отпреди 1 година, съобщават руските медии. Над 5000 протестиращи тръгнаха от Калужния площад към Блатния площад, организаторите се надяват да съберат поне 30 000 души.

Протестът е под лозунга „Поход за вашата и нашата свобода“. Участниците от различни политически течения развяваха плакати с лозунги като „Свобода за затворниците от 6 май“, „Путин, срам за Русия“ и „Долу президентската автокрация“.

Враг №1 на руския президент Алексей Навални, който е съден за присвояване на средства, е в челната редица на протеста, както и лидерите на либералните движения „Солидарност“ и „Парнас“ Иля Яшин и Михаил Касянов. Протестиращите трябва да преминат по Блатния площад срещу Кремъл, откъдето започна протестът на 6 май 2012 г. срещу встъпването в длъжност на Путин за трети президентски мандат.

Тогава при сблъсъци със силите на реда бяха ранени десетки протестиращи и около тридесетина полицаи. Срещу тридесетина протестиращи бяха повдигнати обвинения, като опозицията обвини силите на реда, че са ги провокирали, за да оправдаят потушаването на протестите. В първия ден от процеса съдът реши да удължи с шест месеца срока на задържането на десетима обвиняеми, някои от които бяха обвинени, че са участвали в „масови безредици“ и могат да бъдат осъдени на до осем години затвор.

#Москва #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници