Турският президент призова медиите да не сравняват Турция и Близкия изток

Турският президент призова медиите да не сравняват Турция и Близкия изток
Турският президент се обърна към медиите да не се правят сравнения между Турция и Близкия изток. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на Турция Абдуллах Гюл се обърна към световните медии - да не поставят знак на равенство между последните събития в Турция и обстановката в Близкия изток, съобщи агенция „Фокус“, цитирайки телевизионният канал NTV.

„Искам по-специално да се обърна към международната общност, към световните медии. През последните години в съседните ни държави, в страните от Близкия изток, се случиха много събития; всичките тези събития ни накараха да се вълнуваме. Наблюдаващите събитията на площад „Таксим“ изведнъж започнаха да правят паралели със случващото се в страните от Близкия изток; това е напълно погрешно. Тези страни въстанаха заради спазването на основните права и свободи; за демокрация; за преминаване към многопартийна система; за плурализъм; за свобода. Ако погледнете към Турция – няма подобни искания“, това са част от основните акценти в речта на Абдуллах Гюл.

„Турция е едно отворено общество; със свобода на печата, тя е една демократична държава. Страна с демократични стандарти по западните критерии. Има своите съдилища, има обжалване, познати са ни съдилищата за спазване на човешките права“, добави още Гюл.

#Абдулах Гюл #Таксим #Турция #Близкия изток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници