Финансовият министър на Турция определя протестите като стрес тест за пазара

Финансовият министър на Турция определя протестите като стрес тест за пазара
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на финансите на Турция Мехмет Шимшек определи протестите на площад „Таксим“ като един стрес тест за Турция и увери, че Турция ще излезе без никакви поражения от този тест, предаде електронното издание на вестник „Хюриет“, цитирано от „Фокус“.

Министърът отговори на въпроси за въздействието върху икономиката на Турция на събитията в парка „Гези“ на площад „Таксим“. Той подчерта, че става въпрос за една сериозна дезинформация, която се отразява негативно върху имиджа и възприемането на Турция в света. Шимшек обърна внимание, че макар и силно ограничени по размер, протестите се представят на Запад като много по-мащабни, и заключава: „Тоест Западът се постара много бързо да продаде и да осребри тукашните събития“.

Министърът засяга и въпроса за износа на капитали и обяснява, че този процес не е свързан специално с Турция, а има отношение към започнала от известно време тенденция във всички страни с възникващи икономики: „Ако погледнем на Истанбулската борса, през миналата седмица оттеглянето на капитали е твърде ограничено; има както покупки, така и продажби. Движението на пазара на ценни книжа също е почти нулево. Централната банка се намеси твърде кратко на паричния пазар и тази сутрин разясни тези свои действия“.

#Турция Таксим #Мехмет Шимшек

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници