Финансовият министър: Не се предвижда актуализация на бюджета

Финансовият министър: Не се предвижда актуализация на бюджета
Чобанов се надява на диалог с протестиращите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Към момента анализа показва, че бюджетът е разчетен при едни по-различни представи за икономическото развитие на България. Неслучайно през март месец беше направена ревизия в низходяща посока. Т.е. БВП, това което ще произведе икономиката, беше намалено. Има възможност чрез преструктуриране на разходите, чрез търсене на оптимизация да можем да осъществим намеренията си. В момента това, което правим е да управляваме рисковете по възможно неизпълнение на бюджета".

Това заяви в сутрешния блок на БНТ в четвъртък финансовият министър Петър Чобанов.

"Вчера бяха оповестени краткосрочните и спешни мерки, които трябва да се предприемат, но в никакъв случай не е цялата програма „Орешарски". Протестиращите настояват за оставка, това е тяхно право. Но се надявам, че като отмине тази тяхна реакция, по-късно ще може да се влезе в някакъв диалог. Мерките, които обявихме вчера по отношение на бизнес също са много важни, те отговорят на въпроса: „Какво ще се случи със средните доходи?". Изкуствено създадените монополи, които бяха създадени, сега, чрез тези мерки ще могат да подобрят и бизнес средата", добави още той.

Чобанов заяви, че когато и ако изобщо получи информация за българите с офшорки, те ще бъдат оповестени. На въпрос дали знае какво се случва с диска, който през февруари Германия ни даде с имена на българи със сметки в швейцарски банки, финансовият министър заяви, че няма представа, но може да провери.

"Офшорните компании не трябва генерално да се заклеймяват, но трябва да се знае кой ги управлява и кой изразходва този ресурс, допълни финансист номер едно. Няма да бъдат поемани излишни рискове по отношение на финансовата стабилност", заключи Чобанов.

#Петър Чобанов #Орешарски #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници