Маргарита Попова: Да помогнем на хората да си възвърнат доверието в институциите

Маргарита Попова: Да помогнем на хората да си възвърнат доверието в институциите
Маргарита Попова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нека да помогнем на тези, които нямат доверие в институциите, малко по малко да го възвърнат - не за да излязат да протестират, а да се присъединят към нас и на висок глас да заговорят, че най-ценното нещо в живота на човека е да бъде свободен в мислите и в действията си и да обича. С тези думи се обърна вицепрезидентът Маргарита Попова към участниците в конференцията „Националната система за закрила на чужденци в Република България“. Дискусията е под патронажа на вицепрезидента и е организирана от Комисията по предоставяне на убежище по повод Световния ден на бежанците, 20 юни, и 20-годишнината от сключването на Споразумението между Република България и Върховния комисар на ООН за бежанците, съобщиха от Президентството.

По думите на вицепрезидента с днешната дискусия институциите и представителите на неправителствения сектор, които имат отношение към закрилата на чужденците, се присъединяват към „жаждата за свобода на първото европейско поколение, което вече една седмица е по улиците на нашата столица“. „Заедно с това обаче трябва да помислим и за тези, които все още не смеят и се колебаят да излязат на улицата, защото тяхното доверие струва скъпо“, каза Маргарита Попова.

Днес почитаме храбростта и борбата на повече от 45 милиона бащи, майки, синове и дъщери, които са били насилствено разселени заради бушуващи въоръжени конфликти и преследване, каза в приветствието си на форума представителят на Върховния комисар на ООН за бежанците (ВКБООН) Роланд-Франсоа Вейл. Той определи конференцията като много навременна и припомни, че преди 21 години България стана страна по Конвенцията от 1951 г. за статуса на бежанците и Протокола към нея от 1967 година.

Участниците в конференцията обсъждат състоянието и развитието на националната система за убежище и закрила, координацията между институциите, проблемите и предизвикателствата, пред които страната ни е изправена като част от международната и европейската система за убежище и закрила. Сред темите на обсъжданията ще бъде и ролята на организациите на гражданското общество като партньор на държавните институции в дейността по закрила и интеграция на бежанците в Република България.

Върховният комисариат на ООН за бежанците признава обвързването на България за гарантиране на достъп до територия на търсещите убежище и международна закрила. По данни на ВКБООН, за последните 20 години 22 715 души от 97 държави са кандидатствали за закрила в България. 1542 души са получили статут на бежанец, а 5088 са получили хуманитарен статут. През април тази година за първи път, откакто съществува възможност в закона, лице, търсещо закрила, получи президентска закрила. „Това отбелязва на най-високо ниво признанието, че търсенето на закрила и според Всеобщата декларация за правата на човека е човешко право, което трябва да бъде защитавано и укрепвано“, подчерта Роланд-Франсоа Вейл. В България идват много лица, търсещи закрила, на които им е предоставен достъп до територия и до процедури за закрила, каза още Вейл, който изрази загриженост по отношение на капацитета да бъдат приемани лица, търсещи закрила, предвид увеличението на техния брой. 1392 души са кандидатствали за убежище за първите пет месеца на 2013 година, което е повече от целия им брой за 2012 година. „Надяваме се и вярваме, че Държавната агенция за бежанците ще може да гарантира намирането на бързи и адекватни решения“, заяви още представителят на ВКБООН.

В допълнение към вече поетите отговорности, България е поела ангажимент да стане страна за презаселване през 2014 г. Държавната агенция за бежанците изготвя планове за избор, приемане и максимална интеграция на 20 бежанци под мандата на ВКБООН, които не могат да останат в страната на първоначална закрила, стана ясно още на дискусията. По думите на Вейл активностите към момента „дават окуражителен знак, че това презаселване може да се случи при най-добрите условия“.

В рамките на конференцията вицепрезидентът Маргарита Попова подписа споразумения за сътрудничество с Българския Червен кръст и с Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет.

Във форума в президентската институция участват представители на Администрацията на Президента, на Върховния комисар на ООН за бежанците (ВКБООН), на Националния съвет по миграционна политика, на дирекция „Европейски съюз и международно сътрудничество“ в Министерството на вътрешните работи, на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет, на Главна дирекция „Гранична полиция“ и дирекция „Миграция“ в МВР, както и на неправителствени организации, работещи в областта на убежището и закрилата.

#Маргарита Попова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници