ЕС затяга правилата в производството и търговията с тютюневи изделия

ЕС затяга правилата в производството и търговията с тютюневи изделия
България, Полша, Румъния и Чехия са гласували против новите мерки, но не са успели да ги блокират. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Министрите на здравеопазването от ЕС се споразумяха за по-строги правила в производството и търговията с тютюневи изделия въпреки съпротивата на няколко страни, сред които България, предаде ДПА, цитирана от БТА и БНР.

Те предвиждат предупрежденията за вредата от тютюнопушенето да покриват 65% от предната и задната част на опаковката на изделието. Ще бъде забранено ароматизирането, което ще доведе до постепенно изчезване на ментоловите цигари. Цигарите от типа "слим" ще трябва да се продават в по-малко привлекателни опаковки. Освен това ще бъде регулиран пазарът на електронните цигари.

Според дипломатически източници представителите на България, Полша, Румъния и Чехия са гласували против новите мерки, но не са успели да ги блокират.

Преди да стане закон днешното решение, то трябва да бъда одобрено от Европейския парламент.

Компаниите производители на тютюневи изделия лобираха агресивно срещу мерките, посочва ДПА.

Великобритания обаче успя да запази възможността за страните, които го поискат, да предлагат цигарите си в неутрални пакети на техните територии, допълва Франс прес.

Германия пък не успя да блокира забраната за продажба на цигари и на тютюневи изделия в интернет, защитавана от Испания и Франция.

Един от участвалите в преговорите поясни, че е било важно постигането на съгласие при ирландското председателство, защото следващите председателства са латвийското и гръцкото, а двете страни са "в ръцете на тютюневите лобисти".

#ЕС #България #Полша #Румъния #Чехия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници