330 млн. лв. за малкия и среден бизнес е отпуснала ББР за последните 2 години

330 млн. лв. за малкия и среден бизнес е отпуснала ББР за последните 2 години
През 2011 г. и 2012 г. ББР е направила над 90 млн. лв. разходи за провизии по лоши кредити като по този начин "изчисти" кредитния портфейл от негативите, породени от финансовата криза. Снимка: klassa.bg
A A+ A++ A

Българска банка за развитие е предоставила над 330 млн. лева нови директни кредити на компании в малкия и среден бизнес през последните 2 години, съобщиха от банката, предаде БГНЕС.

Спрямо 2010 г. кредитният портфейл на ББР е нараснал с над 50% и към края на 2012 година достига 608 млн. лв.

За същия период държавната банка е отпуснала 130 млн. лв. кредитни линии на банки-партньори за финансиране на проекти на малки и средни предприятия при изключително атрактивни условия, като над 90% от средствата са усвоени.

Към момента броя на директно отпуснатите от групата на ББР кредити за микро, малки и средни предприятия е 488 при среден размер на кредита 1,2 млн. лева. За сравнение, в края на 2010 г. предоставените от ББР кредити са били 225 при среден размер на от 1,8 млн. лв.

Въпреки рязкото активизиране на кредитната дейност, ББР запазва по-добро от средното за банковата система качество на кредитния портфейл – към март 2013г. кредитите в забава над 90 дни са 14,7% при 19,3% за фирмените кредити в банковата система като цяло.

През последните две години ББР продължава да привлича средства от международните финансови институции. Нови кредитни линии за над 150 млн. евро са били договорени от чужбина при по-изгодни спрямо масовия пазар условия.

През 2011 г. и 2012 г. ББР е направила над 90 млн. лв. разходи за провизии по лоши кредити като по този начин "изчисти" кредитния портфейл от негативите, породени от финансовата криза.

Значителният финансов негатив беше поет изцяло от текущия резултат на банката, като по този начин капитала на ББР беше съхранен.

#Българска банка за развитие #малък #среден #бизнес #кредити

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници