Граждани от Добрич изпратиха 27 искания до управляващите

Граждани от Добрич изпратиха 27 искания до управляващите
Гражданите настояват също така актуализацията на изборните списъци да се прави месец преди деня на вота, за да бъдат избегнати т. нар. мъртви души в изборните списъци. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Протестиращи добруджанци изпратиха до премиера, президента, председателя на НС, парламентарните групи и медиите списък с 27 искания, които настояват да бъдат заложени в изработването на новия нормативен акт, предава „Стандарт“.

Първото искане е да бъде поставен скенер до всяка изборна урна, през която минава бюлетина, за да може веднага да се отчете за кого е даден вотът, както и да се въведе електронно гласуване и даването на вот да стане задължително.

Гражданите настояват също така актуализацията на изборните списъци да се прави месец преди деня на вота, за да бъдат избегнати т. нар. мъртви души в изборните списъци.

Сред исканията им е още да има включване на представители на гражданското общество в целия избирателен процес – от контрола на избирателните списъци до обработването на резултатите, както и да бъде забранено разгласяване на социологически проучвания 15 дни преди изборите, тъй като информацията манипулира мнението на избирателя.

„Гражданин с двойно гражданство, който не е пребивавал в Република България повече от 2 години, няма право да гласува - той явно е в период на колебание дали е българин или друг гражданин. Намаляване на границата за влизане в парламента от 4% на 2%“, искат още добруджанци.

Те настояват държавната субсидия за партиите да бъде намалена на 0,1% и да се дава само на партии, влезли в парламента.

„Намаляване броя на депутатите в парламента до 120 души, както и кандидатите да са с постоянно местожителство не по-малко от 5 години в района, от който са издигнати, за да може избирателят да е наясно на кого гласува доверие“, искат още граждани от Добрич.

Сред мерките, които смятат за ефективни, е и това едно лице да не може да бъде кандидат за депутат в повече от един избирателен район.

Добрич настоява и за възможност за отзоваване на депутати, неработещи за интересите на населението, което е гласувало за тях.

Протестиращите в Добрич събират и подписка в подкрепа на исканията, която впоследствие ще изпратят до управляващите.

#протести парламент #Добрич

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници