Проф. Антоний Тодоров: Предсрочните избори изглеждат почти неизбежни

Проф. Антоний Тодоров: Предсрочните избори изглеждат почти неизбежни
Снимка: БНР
A A+ A++ A

Предсрочните избори изглеждат почти неизбежни. Този каза в интервю за сутрешния блок на радио „Фокус“ политологът проф. Антоний Тодоров. Според него последните събития, протестите и нарастващото напрежение само са доказали, че правителството е изключително нестабилно. Той отказа да се ангажира с прогноза дали протестите ще стихнат при евентуална оставка на кабинета, но коментира, че очевидно това е основното искане на гражданите.

Проф. Антоний Тодоров изрази опасения, че много от протестиращите не си дават сметка, че с демонстрации могат да бъдат искани оставки, но не и да бъде променяна политическата система.

„Ако решим да правим революция докрай, то трябва да приготвим гилотината и да разчистим място на площада за нея. Същевременно трябва да се молим на Господ гилотината да не отреже точно нашата глава – нещо, което вече се е случвало. Ако искаме обаче да правим радикални промени без гилотина, това вече е малко по-сложно интелектуално упражнение. Струва си да се мисли в тази посока – радикални промени без гилотина“, заяви той.

Проф. Антоний Тодоров коментира, че не бива да се търси паралел между сегашните демонстрации и протестите през 1990 и 1997 година, тъй като те не са съпоставими като политически искания. Според политолога хората, които сега са по улиците, се отнасят изключително подозрително към всички партии. Той коментира и че хората, които излизат на протест вечер след работа, не са същите, които организират безредиците през деня пред парламента.

#протест парламент #Антоний Тодоров #правителство #оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници