Турската полиция ще използва сълзотворен газ само след предупреждение

Турската полиция ще използва сълзотворен газ само след предупреждение
Според световните медии много от ранените и починалите по време на протестите са били ударени директно от гранати със сълзотворен газ или са били задушени. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

След горчивия опит от безразборното използване на сълзотворен газ от полицията по време на масовите протести в Турция се въвеждат ограничения и без предупреждение полицаите вече няма да могат да прибягват до подобни действия, предаде телевизия NTV, цитирана от агенция „Фокус“.

Указанията са подписани от министъра на вътрешните работи Муаммер Гюлер и задължават полицаите да отправят устно предупреждение, преди да използват сълзотворен газ.

По този начин полицията дава възможност и време на някои от участниците в групата протестиращи да се отдалечат на безопасно разстояние.

Освен това ще се отчита дали в района, където се използва сълзотворен газ, има училища, болници, детски градини, домове за стари хора, сиропиталища.

Ще бъде отделяно повишено внимание да не бъдат засегнати граждани, които не участват в протестите, както и дали сред протестиращите има възрастни хора, жени и хора в неравностойно положение.

С указанията се забранява използването на сълзотворен газ в затворени помещения и особено в спортни съоръжения.

Според световните медии много от ранените и починалите по време на протестите са били ударени директно от гранати със сълзотворен газ или са били задушени.

#Турция #протести #сълзотворен газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници