В Турция променят закон, оправдаващ военните преврати

В Турция променят закон, оправдаващ военните преврати
A A+ A++ A

Ислямисткото правителство на Турция ще внесе в парламента предложение за допълнение към задълженията на въоръжените сили, оценявано като правна база за оправдаване на военните преврати. Член 35 от стария закон гласи, че задължение на въоръжените сили е предпазването и защитата на Турция, предаде БГНЕС.

Критици на текста, който е в сила след първия военен преврат през 1960 г., го определят като аргумент за превръщането на армията в самоназначил се пазител на светските устои на турската държава и даващ право на въоръжените сили да се намесват в политическия живот на страната. Този текст няма да отпадне от новия закон, заяви пред телевизионните камери вицепремиерът Бекир Боздаг, без да влиза в повече детайли. Според турските медии все пак имало вариант в новия закон да пише, че армията трябва да защитава Турция "от външни заплахи".

Парламентът ще обсъжда закона след лятната ваканция.

От идването си на власт през 2002 г. премиерът Ердоган се стреми да ореже правомощията на военните и междувременно зад решетките се оказаха стотици офицери и генерали по обвинение в планирани военни преврати. През септември над 300 офицери получиха присъди до 20 г. затвор. През август се очаква произнасянето на присъди срещу 275 души, вкл. висши офицери, по друго подобно дело.

#Ердоган #Турция #закон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници