Депутатите ще обсъждат 11 теми за Изборния кодекс, предложени от гражданите

Депутатите ще обсъждат 11 теми за Изборния кодекс, предложени от гражданите
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

По 11 теми, предложени от гражданите, ще умуват депутатите – членове на комисията по изработването на проект за нов Изборен кодекс, предаде БГНЕС. Това стана ясно днес от думите на председателя на временната комисия Мая Манолова по време на заседанието й в НС. На него се обсъдиха вътрешни правила за дейността на комисията.

Стенографските протоколи решихме да се публикуват в по-къс срок от 7 дни, предлагам това да е не по-късно от 4 дни от деня на обсъждане, заяви Манолова. А в Обществения съвет към комисията да бъдат включени авторитети - конституционни съдии, адвокати, експерти, представители на НПО, както и обмудсманът. Ще има и експертна група, която ще помага при писането на Изборния кодекс, уточни тя.

Мая Манолова предложи в Обществения съвет към комисията да бъде включена проф. Емилия Друмева и двама експерти с различни политически ориентации с доказан опит - преподавателят от СУ „Св. Климент Охридски“ Димитър Димитров и проф. Михаил Константинов. Комисията е отворена за още предложения, ще е добре да се напише и писмо до Националното сдружение на общините. В предложенията трябва да се опише от каква организация са предложените за членове, какъв опит имат и какви са техните конкретни идеи.

Сред формулираните 11 теми са: въвеждане на мажоритарен елемент, на смесена система, която съществува в Германия, за начина на гласуване - машинно и електронно, за изборните райони и избирателните секции в България и в чужбина, за начина на медийното отразяване, включително и за нова правна уредба, чрез която да се осигури безплатен достъп на участниците до обществените медии, за начина на определяне на резултатите от изборите, за изборните книжа да има специална правна уредба за отчитането им и съхраняването им, за осигуряване на равнопоставеност за всички участници в изборите - не само на кандидатите, но и на партиите и други.

На следващото заседание във вторник ще бъдат обсъдени с представителите на гражданските организации равнопоставеността на участниците в процеса, начина на гласуване на изборите и бъдещата избирателна система, за която ще търсят консенсус. Мая Манолова смята темите да бъдат предварително консултирани и обсъдени в парламентарните групи, за да върви процесът паралелно. Ако не постигнем съгласие, ще пишем текстове в различни варианти, предположи тя. 
Съставът на комисията е от 12 души, по трима народни представители от четирите парламентарни групи. В момента празните места на ГЕРБ са налични и в удобно за тях време може да ги попълнят, посочи Манолова. Те са били поканени и на срещата с гражданските организации, но не я уважиха. Но за всяко заседание оттук нататък комисията ще им изпраща специални писма с темата, датата и часа на заседанията.

#Изборен кодекс #предложения #граждани #комисия #Народно събрание #Мая Манолова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници