Търговците на дребно не предвиждат увеличение на цените в следващите 3 месеца

Търговците на дребно не предвиждат увеличение на цените в следващите 3 месеца
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Търговците на дребно не предвиждат увеличение на продажните цени през следващите три месеца.

През юни 2013 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 0.7 пункта спрямо равнището си от предходния месец поради по-неблагоприятния бизнес климат в строителството, търговията на дребно и сектора на услугите, показват данните на Национален статистически институт.

Единствено в промишлеността стопанската конюнктура бележи известно подобрение. През юни съставният показател "бизнес климат в строителството" намалява с 1.0 пункта поради по-умерените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

По тяхно мнение настоящата строителна активност се подобрява в сравнение с предходния месец, но прогнозите им за следващите три месеца са по-резервирани. Несигурната икономическа среда остава основният фактор, затрудняващ в най-голяма степен дейността на предприятията, следван от финансовите проблеми, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша.

По отношение на продажните цени по-голямата част от мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" спада с 5.3 пункта спрямо предходния месец, което се дължи на изместване на очакванията на търговците на дребно за бизнес състоянието на фирмите през следващите шест месеца от "по-добро" към запазване на "същото".

Относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца прогнозите им са по-резервирани.

Най-сериозният фактор, затрудняващ дейността в сектора, продължава да бъде несигурната икономическа среда, чието негативно влияние нараства с 12.7 пункта. На заден план остават трудностите, свързани с недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша.

#Национален статистически институт #цени #бизнес #търговия #бизнес климат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници