Сергей Станишев: Засегнахме интереси за 1 млрд. лв.

Сергей Станишев: Засегнахме интереси за 1 млрд. лв.
Станишев казва, че са „готови да разговарят с всеки за полезните ходове за оздравяване на политическия климат“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Засягат се интересите на ЕРП-тата, на собствениците на ВЕИ-та и ТЕЦ-ове. Става дума за интереси в размер на 1 млрд. лв. годишно. Кое правителство е правило това? Това е революционна стъпка, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев пред в. „Труд“.

„Кое правителство е включвало граждански съвети към всяко министерство? Кога при приемането на изборното законодателство са се отваряли толкова широко вратите за представители на неправителствени организации и гражданското общество?“, попита той.

Станишев даде пример в подкрепа на тезата, че се работи по друг начин.

„Само за няколко седмици бе променен моделът за ценообразуване на тока. Това не е временна мярка или популизъм, както твърдят някои. Вместо 40% увеличение от 1 юли, както бе поискано от производители, се създадоха условия с новия закон да има намаление с 5 на сто. Логично е да се попита откъде идва то. Става дума за огромни интереси в областта на енергетиката. Досега водещи са били интересите на частни структури, а не общественият интерес“, подчертава лидерът на БСП.

Станишев казва, че са „готови да разговарят с всеки за полезните ходове за оздравяване на политическия климат“.

„Но също така сме наясно, че и в обществения живот, в това число в неправителствения сектор, има много икономически интереси. Нека говорим открито. Никой ли не знае за „Кръга „Капитал“, никой ли не е чувал за „Глобална България“, никой ли не знае за „Типинг пойнт“? Виждам, че наред със спонтанността зад протестите има и мозъчен център, който се опитва да ги насочва. Задава и медийните внушения. И когато говорим за изваждане на задкулисието на светло, трябва да говорим и за това задкулисие“, казва още Сергей Станишев.

#Сергей Станишев #ТЕЦ #ВЕИ #ЕРП #БСП #Станишев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници