Най-малко 14 души са загинали при безредиците в Египет

Най-малко 14 души са загинали при безредиците в Египет
A A+ A++ A

Най-малко 14 души бяха убити в Египет, а повече от 600 пострадаха при сблъсъци, които избухнаха между поддръжници и противници на президента Мохамед Мурси в неделя, година след встъпването на държавния глава в длъжност. Смъртоносните инциденти са се случили в няколко града на юг от Кайро - Бени-Суейф, Фаюм и Асют, както и в самата столица, предава агенция „Фокус“.

Престрелка в околностите на столицата е отнела живота на най-малко двама души. Вълненията са избухнали, когато демонстранти са нападнали главната квартира на движението „Мюсюлмански братя”“ което стои зад Мурси. Стотици хора са хвърляли петролни бомби и камъни срещу сградата.

Междувременно членове на политическата организация „Мюсюлманско братство“ все още са обсадени от младежки групировки в щаб-квартирата на организацията в Кайро. Стотици противници на египетския президент Мурси са обкръжили главния офис на движението и са хвърляли по него бутилки със запалителни смеси. Централата на „Мюсюлмански братя“ в Кайро беше атакувана с петролни бомби и в неделя вечерта.

В рамките на демонстрациите египетската опозиция даде на президента Мохамед Мурси два дни, за да подаде оставката си. В изявление на младежкото движение „Тамарруд“ („Въстание“), което инициира масовите протестни акции в неделя, се казва, че „държавният глава разполага с време до 17.00 часа във вторник, за да подаде оставка и да даде възможност да се подготвят държавните структури за предсрочни президентски избори“.

„В противен случай ние ще призовем народа на Египет към масови протести във всички области, включително пред президентския дворец, и всеобщо гражданско неподчинение“, се подчертава в изявлението.

#Египет #безредици #протести #президент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници