Нови сблъсъци в Турция, ранени са журналисти, полицаи и демонстранти

Нови сблъсъци в Турция, ранени са журналисти, полицаи и демонстранти
A A+ A++ A

Двама журналисти, седем полицаи и десетина демонстранти бяха ранени при сблъсъци между полиция и протестиращи в турския град Мерсин снощи, предаде ИТАР-ТАСС. Около 500 участници в акция в знак на солидарност с протестиращите против строителството в истанбулския парк „Гези“ се събраха край двата съседни търговски центъра в Мерсин с намерение да излязат на градския площад.

Понеже шествието не бе разрешено от властите, полицията прегради пътя на демонстрантите и ги призова по мегафони да се разотидат, но те не се подчиниха. Хващайки се за ръце, те се опитаха да изтласкат органите на реда, които обаче ги атакуваха със сълзотворен газ и водни оръдия. След това към полицаите полетяха камъни и празни бутилки. Част от демонстрантите започнаха да издигат барикади и да замерят полицаите с каквото им попадне подръка - столове, маси и чадъри от близките кафенета и ресторанти, кофи за боклук, павета, предава БТА.

От подобни летящи предмети пострадаха журналисти, полицаи и протестиращи.

Има ранени и в Диарбекир, Югоизточна Турция, където вчера полицията разпръсна трихилядна тълпа кюрдски демонстранти. Пострадаха най-малко един полицай, журналист и десетина протестиращи, няколко души са арестувани.

В истанбулския район Бейоглу 15 екстремисти с маскирани лица, „скандиращи лозунги в подкрепа на терористична организация“, нападнаха с камъни и бутилки със запалителна смес градски автобус с 30 пътници, съобщи агенция „ХаберТюрк“. За щастие няма пострадали.

(По Дарикнюз)

#Турция #протести #ранени #сблъсъци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници